Overzicht  Overview

 

Bebuka lan Redaksi  Diaspora Jawa Sakdonya 

Ngumpulke Balung Pisah (NBP) > Komite Organisasi NBP NBP 1/2014 NBP 2/2015 NBP 3/2017

Afrika Kidul  Australia  Brunei Darussalam  Guyana Prancis  Indonesia  Kaledonia Anyar 

Kapuloan Kokos  Landa  Madagaskar    Malaysia  Meksiko  Singapura  Sri Lanka  Suriname  Thailand  Vietnam

BanyuMili Jawa Suriname

 

 

Imigran Jawa neng Suriname, kira-kira taun 1932. Sumber poto Collectie Buku Bibliotheca Surinamica.

 

Isine kaca Diaspora Jawa Sakdonya

Transmigrasi wong tani Jawa saka tanah Jawa menyang pulo-pulo Indonesia liya wiwit taun 1950
Migrasi wong Jawa saka tanah Jawa kapeksa utawa sakkarepe dhewe-dhewe menyang manca negara
Migrasi wong Jawa saka tanah Jawa kapeksa dadi kuli kontrak dimenyangake Suriname 1890 - 1940
Migrasi wong Jawa Suriname sakkarepe dhewe-dhewe menyang Landa lan aneka negara-negara

 

 

Sejarah-sejarah
Diaspora Jawa Sakdonya

 

Tembung diaspora kuwi tegese apa?

Tembung diaspora iku tegese pencar. Lha diaspora Jawa pencare wong Jawa sakdonya. Neng situs kene iki dadine babagan sedulur Jawa sakdonya. Neng ngendi-endi wae eneng sedulur Jawa. Neng situs web iki aneka negara-negara dirembug: Afrika Kidul, Australia, Brunei Darussalam, Guyana Prancis, Indonesia, Kaledonia Anyar, Landa, Madagaskar, Malaysia, Singapura, Sri Lanka, Suriname, Thailand. Sing dirembug uga transmigrasine wong tani Jawa saka tanah Jawa sing dimenyangake pulo-pulo Indonesia liya wiwit taun 1950 nganti seprene.

 

 

 

Diaspora Jawa kuwi pérangané Diaspora Indonesia

 

Wong tani Jawa dimenyangake utawa dimencarakeneng pulo-pulo Indonesia liya. Kuwi diwiwiti ing taun 1950 saka Pamerintah Republik Indonesia. Akeh sedulur Jawa saka tanah Jawa manggon neng Sumatra.

Kudu diterusake...

 

Transmigrasi wong tani Jawa saka tanah Jawa menyang pulo-pulo Indonesia liya wiwit taun 1950

 

Wong tani Jawa dimenyangake utawa dimencarakeneng pulo-pulo Indonesia liya. Kuwi diwiwiti ing taun 1950 saka Pamerintah Republik Indonesia. Akeh sedulur Jawa saka tanah Jawa manggon neng Sumatra.

Kudu diterusake...

 

Migrasi wong Jawa saka tanah Jawa kapeksa utawa sakkarepe dhewe-dhewe menyang manca negara

 

Kapeksa utawa sakkarepe dhewe-dhewe sedulur Jawa saka tanah jawa padha manggon neng manca negara. Padha nggolek sandang-pangan sing luwih becik, sinau apa dhasare pikiran liya.

Afrika Kidul
Australia
Brunei Darussalam
Indonesia
Kaledonia Anyar
Landa
Madagaskar
Malaysia
Meksiko
Singapura
Sri Lanka
Suriname
Thailand

 

Migrasi wong Jawa saka tanah Jawa kapeksa dadi kuli kontrak dimenyangake Suriname 1890 - 1940

 

Imigrasi Jawa nèng Suriname wiwit taun 1890 nganti taun 1890 suwéné. Cacahé kira-kira 33.000 sedulur Jawa saka Tanah Jawa. Sedulur Jawa kontrakan iku kudu nglakoni kontraké saksuwéné limang taun. Dikon kerja nèng kabudidayan-kabudidayan Landa nèng Suriname. Bubar iku sing gelem lan sing duwé duwit bisa balik menyang Indonésia apa nglakoni kontrak anyar uga saksawéné limang taun manèh. Akèh kapal-kapal Landa sing dimenyangaké Suriname iku duwé jeneng Indonésia, kaya ta kapal Sumatra (tanggal 6 Mei 1897 teka nèng Suriname), kapal Malang (teka nèng Suriname tanggal 1 Agustus 1901), kapal Lawu (teka nèng Suriname tanggal 17 September 1901), kapal Ambon (teka nèng Suriname tanggal 18 Juli 1903), kapal Florés (teka nèng Suriname tanggal 13 Agustus 1904) lan liya-liyané.

Mangga diwaca terus neng kaca Suriname

 

Migrasi wong Jawa Suriname sakkarepe dhewe-dhewe menyang Landa lan aneka negara-negara

 

Kuli kontrak Jawa nek wis nglakoni kontrak saksuwene limang taun nek karep bisa oleh kontrak anyar maneh uga saksuwene limang taun. Sapa sing ora gelem bisa dadi wong tani neng Suriname apa yen anan kalonggaran balik menyang Indonesia. Akeh sing padha manggon neng desa Tongar neng Sumatra. Ana grup sing diarani Grup Untung Danoesastro padha menyan neng Guyana Prancis. Akeh sedulur Jawa Suriname padha menyan neng Landa. Wiwit taun 175 Suriname merdeka akeh sedulur Jawa lunga saka Suriname. Uga akeh menyang neng Amerika.

Mangga diwaca terus neng kaca Suriname

 

 

 

 

Kolofon

Disain situsweb, disain grafis, research lan
redaksi basa Jawa, Landa lan Inggris dening
bocah desa, Suriname

Urunan

Situs portal www.diasporajawa.net iki urunane
BanyuMili Jawa Suriname sing nggarap babagan sejarah, basa lan budaya Jawa Suriname liwat
situsweb www.javanenvansuriname.info.
Actifitas iku diwiwiti ing taun 1990 bebarengan karo adegane Sana Budaya ing Paramaribo, Suriname.

Bocah desa, Suriname
Reinier Kromopawiro

 

Overzicht
Overview

Kaca Bebuka
Ngumpulke Balung Pisah
Javanese Diaspora Event

BanyuMili Jawa Suriname

Diaspora Jawa Sakdonya
Afrika Kidul
Australia
Brunei Darussalam
Guyana Prancis
Indonesia
Kaledonia Anyar
Landa
Madagaskar
Malaysia
Meksiko
Singapura
Sri Lanka
Suriname
Thailand